Ford dhe Volkswagen bashkojnë forcat për të prodhuar makina elektrike

Volkswagen dhe Ford njoftuan të premten planet e tyre për të prodhuar  vetura elektrike dhe vetë ngasje, prodhuesit e automjeteve kanë arritur partneritet edhe përballë ndryshimeve masive që bëhen në industrinë e veturave.

CEO i Ford, Jim Hackett dhe CEO i Volkswagen, Herbert Diess u shfaqën së bashku në Wall Street të premten duke ndërtuar një aleancë në rritje midis dy makina bërsvëve.

Me këtë investim të fundit, Volkswagen ka rënë dakord të bashkohet me Fordin në investimin në Argo AI, kompania autonome e platformës së automjeteve e cila tani vlerësohet në 7 miliardë dollarë. Të dy prodhuesit e automjeteve thanë se do të zotërojnë një shumicë të Argo AI. Kompania po punon në zhvillimin e teknologjisë vetë ngasjee dhe ofrimin e mallrave në zonat e dendura urbane,

Ford tha se do të bëhet krijuesi  i parë i makinave që ka për të përdorur arkitekturën e automjeteve elektrike të Volkswagen për të ndërtuar automjete elektrike për tregun evropian duke filluar në vitin 2023.

“Ne qëndrojmë në greminën e zhvendosjes më të madhe në transportin që nga Henry Ford që filloi 116 vjet më parë”, tha Hackett duke folur për analistët dhe mediat. “Industria jonë dhe bota po pajisen me teknologji dhe inovacione.”

Krijuesit e makinave janë të shqetësuar se ata mund të lihen pas nga ndryshimet në tregun e sjellur nga rregulloret më të ashpra mjedisore në Evropë dhe vende të tjera, si dhe lojtarë të rinj si Uber ( UBER ) dhe Tesla ( TSLA ) dhe potencialisht kompanitë e teknologjisë së thellë, tilla si Google dhe Amazon.

Ford aktualisht po punon për të zhvilluar automjetet e veta elektrike dhe ka investuar 500 milionë dollarë në krijuesin e kamionit elektrik Rivian për të zhvilluar së bashku një marrje elektrike. Këto përpjekje do të shkojnë përpara edhe me këtë marrëveshje të fundit.

Volkswagen, ende duke u përpjekur të kapërcejë dëmtimin e reputacionit të tij nga skandali i mashtrimit të emisioneve të naftës, ka shpallur qëllime ambicioze të automjeteve elektrike: Ai premtoi të bëjë 40% të flotës së saj elektrike deri në vitin 2030 dhe të jetë CO2 neutral deri në vitin 2050.