Mungesa e gjumit dëmton ADN-në tuaj dhe rrit rrezikun për kancer

Mungesa e ADN-së mund të dëmtojë përgjithmonë ADN-në dhe të rrisë rrezikun e kancerit, besojnë shkencëtarët.

Privimi i gjumit gjithashtu mund të zvogëojë aftësinë e ADN-së për të riparuar veten, ndoshta duke cuar në sëmundje gjenetike, sugjerojnë gjetjet nga një studim.

Studiuesit besojnë se ky është studimi i parë i këtij lloji për të parë efektet e privimit të gjumit në gjenet tek të rriturit.

Hulumtimi u përqendrua tek mjekët, të njohur për nevojën ëpr të përshtatur modelet e tyre të gjumi për shkak të punës së ndërrimit të natës dhe shkencëtarët nuk e dinë pse një mungesë e gjumit dëmton ADN-në.

Sasia e rekomanduar e gjumit është përgjithësisht shtatë orë në natë, por shifrat tregojnë që të rriturit në mënyrë rutinore nuk kanë kohë për dy orë.